svetionicar

Zablude i razblude o gradnji i svemu u vezi sa tim

2+2=4…. osim kad nije.

I bez ovog teksta, ako krenete u izgradnju i sami ćete uvideti da neka pravila, zakoni i navike iz “normalnog”, van-građevinskog života unutar građenja objekta prestaju da važe, ili bar ne važe uvek. Ako pročitate ovaj tekst i barem delimično ga prihvatite (ma koliko to zvučalo nelogično), uštedećete sebi 3m živaca i nešto para. Prosudite sami.

“Ono što dva čoveka urade za dan, jedan će uraditi za 2 dana”

Potpuno pogrešno. Često se takav posao ne završi ni za 3, 4, 5 dana. U pojedinim trenucima, zafaliće Vam ruka duga 2,3m, 11-ti prst, oko koje će sa zadnje strane nečega proveravati da li nešto stoji dobro, gde da ukucate ekser, da li je blok ravan,… Dve osobe nisu samo prosta algebra, zbir, to su dve jedinke koje mogu da se kreću odvojeno, obuhvataju, dohvate, pritisnu, pridrže, zakucaju… Po nekoj mojoj proceni (koja može da bude i pogrešna, ali ne mnogo), da sam imao samo još jednog čoveka sve vreme uz sebe, sav ovaj posao bih završio za bar 60% kraće vreme. Možda i brže.

“Oko laže”

Tačno. Različita nijansa blokova sa kojima radite (neki bili na kiši, neki ne, na neke napadala prašina,…) može da Vas prevari i da previdite da nešto stoji nakrivo, neravno, da se naginje na neku stranu. Kad treći ili četvrti put budete razvaljivali ono što ste pogrešno ozidali ili izlili, stećićete naviku da svoj rad stalno proveravate libelom, kanapom, dodirom,…

“Libela ne laže”

I tačno i netačno. Neće Vas prevariti mehurić vazduha u obojenom ulju, prevariiće Vas proizvođač jeftine libele koju ste kupili na buvljaku za 200-300 dinara, jer komoricu sa uljem i vazduhom neće fiksirati za nosač u jednoj preciznoj ravni, već će biti neravno za deseti deo milimetra koji nećete primetiti, ali će to Vaša građevina znati i pokazati vam razliku 10 blokova kasnije. A onda, razvaljivanje (i eventualno lomljenje jednog dela materijala), pa “Jovo nanovo”.

“Sve mora da bude u dlaku tačno/ravno”

 Ne mora. Mislim, lepo je to kad svih 3000 blokova stoji u dlaku isto, ali je neralno očekivati da tako nešto postignete u prvom pokušaju da nešto sagradite. U 101. možda. Sreća je da u dobrom delu izgradnje postoje mesta i faze u okviru kojih imate prostora za manja odstupanja (da ne kažem greške). Npr, ako vam se zid završava 20cm debelom gredom, nije strašno ako vam neki od blokova viri 5-6mm gore/dole. Preko njega će u svakom slučaju doći greda čiju ćete gornju stranu poravnati. U početku, užasavala me pomisao na to da mi neki od blokova viri bar milimetar, izgubio sam silne sate kuckajući blokove odavde odande da ih dovedem u savršenu liniju. Kad sam dostigao oko metar visine, polako sam se opustio. Zid nije izgledao ništa lošije ni aljkavo (daleko bilo), ali mi je gradnja krenula brže i bez Bolnog Čvora Strepnje negde ispod grudne kosti.

“Ne mora da bude tačno/ravno”

Sve navedeno u prethodnom pasusu je tačno. Ali, ima mesta gde će vam veće strpljenje, trud i na kraju preciznost rada, puno olakšati narednu fazu. Ovo se pre svega odnosi na otvore za vrata i prozore (ako ih uradite precizno, nećete na jednom mestu morati da skidate 5cm viška a na drugom punite pur penom rupu široku 8cm). Takođe, spojevi gotovih elemenata ili drvenih greda sa ostatkom gradjevine će biti lakši, mehanički stabilniji i na kraju lepši, ako ste gornje površine greda učinili ravnim ili u skladu sa pravcem pružanja elementa koji ide preko njih.

“Uštedi pare, taj komad alata ti nije neophodan”

Ovakav savet prihvatite ISKLJUČIVO od nekoga ko je radio ono što se vi spremate da radite, istim materijalom, u sličnim uslovima i koji je uspešno završio posao. Da sam poslušao savete pronađene na netu i nisam kupio posebnu listastu testeru sa zupcima ojačanim vidijom, ko zna kad bih, i da li bih isekao onolike blokove koje sam isekao. Saveti tipa “uzmi ovo prostije i jeftinije” takođe drže vodu samo ako su plod ličnog, pozitivnog iskustva.

“Ne štedi pare, kupi taj alat”

I ovakav savet Vas može dovesti u zabludu i nepotreban trošak. Ja sam bio uporan da dođem do posebne alatke koja se koristi za skidanje viška lepka sa zidova i do posebne posude za nanošenje i ravnomerno raspoređivanje lepka po blokovima. Prvu alatku sam upotrebio 2 puta, jer dok sam došao do nje (bez ikakvog razloga, nije je bilo nigde za kupiti u svim stovarištima po Beogradu i ovde, na kraju sam je kupio 4 meseca po početku radova), već sam se navikao da mistrijom i špahlom skinem višak lepka.
Drugu alatku sam kupio totalno bezveze, iako sam znao da radim sa blokovima širokim 30cm, kupio sam svesno, alatku za blokove širine 25cm i naravno da nije radila ono što treba da radi. Ja imam donekle sreću da ću i jednu i drugu moći da koristim na drugom projektu koji je počet, ali da toga nema, ove dve alatke bi bile čisto bacanje para.

moji projekti

mare pannonium garden

kolekcija semena starih sorti povrća. ništa hibridi.

paradajz u boji

knjiga o starom paradajzu

BLOG

o bašti

cyclopresso

yt kanal o drumskom biciklizmu.

onokaoumetnos`

dok čekaš da se jedno more vrati, pa šuštiš kao talas među lejama i tražiš školjke ispod oraha.

cikloonako

blog o drumskom biciklizmu

Dedamrazovanje

najlepših 10 dana, svake godine 🙂

napravio svetioničar jednog vrelog jula 2022, praštajte sve greške i hvala svima koji su pomogli • svetionicar@gmail.com

Sve fotografije i tekstovi su privatno vlasništvo i nije dozvoljeno neovlašćeno kopiranje i korišćenje.