svetionicar

Drvo je materijal predivan za rad, lako dostupan, nije skup… Može se obradjivati i najprimitivnijim priručnim sredstvima (jednu policu za knjige, koja je decenijama krasila hodnik u stanu mojih roditelja, otac i ja smo napravili od vrlo grubo istesanih dasaka “šmirglanih” samo oštrom ivicom komada slomljene pivske boce ‘ efekat je bio fantastičan, jednom prilikom ću je fotografisati i postaviti ovde). Daske, letve, delovi greda se mogu iskoristiti i medjusobno spajati ekserima, lepkom za drvo (tutkalom) ili nekim jačim industrijskim lepkom, a ako imate i najslabiju električnu bušilicu i akumulatorski odvijač, možete koristiti šrafove za drvo. Za sečenje, možete koristiti skoro sve, od školskih testerica za časove tehničkog vaspitanja (za šper ploču i tanku ivericu i letvice), klasične testere, listaste, za 3-4000 dinara možete naći sasvim pristojne ubodne testere za kućnu upotrebu, pa sve do motorne testere i kućnog cirkulara. Ako nemate ništa od navedenog, a želite da napravite nešto od pločastih materijala (delovi mediapana, iverice, šper ploče), možete se obratiti nekoj od firmi za prodaju i seču pločastih materijala, ima ih  svakom gradu i uslužno sečenje (uglavnom) ne naplaćuju skupo. Volim da radim sve što je u vezi drveta, prija mi njegov dodir, rezultati su vrlo brzo vidljivi a ako nemam vremena (ili mogućnosti) za neku finu, završnu obradu, ono što napravim će izgledati lepo i u svom izvornom, “neobradjenom” obliku.

Materijal za rad možete nabaviti na najrazličitije načine: od delova starog nameštaja, paleta, delova stolarije, preteklih komada od izrade nečeg “ozbiljnijeg” (zidarski radovi, pregradni zidovi, izrada stambenih i pomoćnih objekata od drveta, izrade delova nameštaja,…). Sve se može iskoristiti.

moji projekti

mare pannonium garden

kolekcija semena starih sorti povrća. ništa hibridi.

paradajz u boji

knjiga o starom paradajzu

BLOG

o bašti

cyclopresso

yt kanal o drumskom biciklizmu.

onokaoumetnos`

dok čekaš da se jedno more vrati, pa šuštiš kao talas među lejama i tražiš školjke ispod oraha.

cikloonako

blog o drumskom biciklizmu

Dedamrazovanje

najlepših 10 dana, svake godine 🙂

napravio svetioničar jednog vrelog jula 2022, praštajte sve greške i hvala svima koji su pomogli • svetionicar@gmail.com

Sve fotografije i tekstovi su privatno vlasništvo i nije dozvoljeno neovlašćeno kopiranje i korišćenje.