svetionicar

Druga ploča

Kad dođe trenutak da nalijete betonom drugu ploču, ona se ni po čemu ne razlikuje od prve ploče. Ali dok dođete do tog trenutka…. Mislim a je ovo faza posla u kojoj nema mesta “snalaženju” bilo koje vrste, morate imati dosta materijala, PRAVOG materijala a ne nečeg priručnog, i ako ste sa prvom pločom mogli da budete malo komotni, da radite polako i u tempu koji Vam odgovara, ovde to nije slučaj.
Između dve najčešće varijante za gornju ploču, ja sam izabrao onu u kojoj se koriste fert gredice, punioci i sve se na kraju prelije betonom. Druga varijanta je bila da se praktično daskama iskuca “pod” preko koga će biti naliven beton i koji će odozdo biti poduprt (jedini metod pre pojave fert gredica i raznih gotovih betonskih elemenata). Nije mi se dopala ideja da provedem dane kuckajući daske (koje u tom trenutku nisam imao).
Kao i temelj i ovu ploču treba izliti odjednom (mada se meni desio jedan kvadratni metar koji sam morao da izlijem sutradan), a sva priprema pre livenja mora biti odrađena pedantno, čvrsto i bezbedno. Jer, ako potražite po netu ili literaturi, naćićete da je kubik betona težak od 1,8 do 2,4 tone. Neka bude neka srednja vrednost, npr, 2 tone (nije aritmetička sredina, ali se lako pamti 😉 ). Ploča koju sam spremao je oko 42 kvadratna metra površine, 5 cm debela (u proseku). To je 2,1 kubni metar zapremine. Pomnoženo sa težinom betona, to je 4,2 tone betona, samo iznad površine punioca. Plus beton između punioca, plus punioci, fert gredice,… Ploča od skoro 45 kvadrata je skoro 6 tona teška. Ceo ovaj teret mora nešto da čvrsto drži dok se sve lepo ne veže i očvrsne.
I zato, sa gornjom pločom nema igranja, mora se dobro obezbediti i uraditi sve kako treba. Počinje sa potpornim gredama  za fert gredice.

Iskoristio sam lakoću rada sa blokovima da u njih šrafovima za drvo postavim privremene nosače lakših greda. Ovi nosači su mi poslužili samo da mi pridrže lakše grede (2) dok za njih ne fiksiram podupirače (1) (iznajmljuju se po ceni 1e po komadu na 20 dana, i to se računa od datan postavljanaj ploče, što znači da za jedan euro, imate jedan podupirač na skoro mesec dana). Kad sam postavio ovaj prvi red greda (na razmak od oko 1,5m), na njih sam postavio deblje grede pod uglom od 90 stepeni (3). Ovo su bile grede dužine 6m i kupljene su sa namerom da se kasnije iskoriste za stolariju krova. Preko njih su psotavljene fert gredice (4).

Kad naručujete fert gredice, uvek će vas pitati dve stvari, razmak o zida do zida (širina “rupe”) i dužinu unutrašnjeg zida. Fert gredice se izradjuju par cm duže od ove mere sa “brkovima” koji vire sa jedne i druge strane i koji služe da se fert gredice bolje povežu sa betonom koji se naliva. Punioce kupujete po debljini betona koji želite da nalijete preko njih. Kako mi je debljina horizontalne grede bila 20cm (visina onih 5cm širokih izolacionih ploča), a želeo sam bar 6cm debeo beton preko punioca, kupio sam punioce “debele” 14cm.

Gredice se postavljaju na razmak jednak širini punioca (izgledaju kao blokovi za zidanje, samo im je jedna strana uža i ima po dva useka sa obe strane koji nalegnu na fert gredicu). Pre nego postavite fert gredice, budite sigurni da su vam sve grede koje će ih podupirati vodoravne, jer će jedino tako ravnomerno rasporediti pritisak cele ploče.

Jednom kada postavite potporne grede “pod libelu“, samo ređenje fert gredica i punioca ide prilično lako. Krećete od punioca! Prvu fert gredicu postavite na takvo rastojanje, da punioc jednim svojim žlebom leži na zidu a drugim na fert gredici. Kad postavite prvu fert gredicu, ostale postavljate na razmak jednak širini punioca. Iako su napravljene od opeke, betona i armature, fert gredice imaju taman toliko elastičnosti da možete poneki punioc koji neće da “legne” gde treba, nogom ubedite da mu je baš tu mesto. S obzirom na to da je “otvor” koji treba popuniti okružen zidom (u mom slučaju širokim 30 cm manje 5 cm izolaciona ploča, znači 25 cm) ima dovoljno prostora da ne morate da krojite punioce, svi će stati celi.
Postavljanje gredica i punioca je za tri čoveka bio lagani posao od pola dana.
Sutradan smo krenuli sa nalivanjem ploče. Nikada nemojte nalivati ploču nedeljom. Ovo ne govorim zbog nekih religioznih razloga, već samo zbog toga, što ako Vam zafali jedna kofa cementa u 6 popodne, nećete imati gde da je nabavite ;(. Ploču smo lili Glumac, Fudbaler, Željko i ja.

Verovatno će iskusno oko primetiti da se ne vidi građevinska dizalica ni kolica sa betonom. Razlog je vrlo prost – dizalice nije ni bilo. Sav beton je iznet u desetak kofa, “na ruke”.

moji projekti

mare pannonium garden

kolekcija semena starih sorti povrća. ništa hibridi.

paradajz u boji

knjiga o starom paradajzu

BLOG

o bašti

cyclopresso

yt kanal o drumskom biciklizmu.

onokaoumetnos`

dok čekaš da se jedno more vrati, pa šuštiš kao talas među lejama i tražiš školjke ispod oraha.

cikloonako

blog o drumskom biciklizmu

Dedamrazovanje

najlepših 10 dana, svake godine 🙂

napravio svetioničar jednog vrelog jula 2022, praštajte sve greške i hvala svima koji su pomogli • svetionicar@gmail.com

Sve fotografije i tekstovi su privatno vlasništvo i nije dozvoljeno neovlašćeno kopiranje i korišćenje.