svetionicar

Pregradni zid 2

Ovo i nije bio pravi “zid”, više je bio (i još uvek je) providna pregrada koja mi omogućava da u jednom manjem delu radionice (3x5m) držim preko zimi biljke, da im dam svetlo i toplotu, a da pri tome imam i nešto prirodnog svetla u ostatku radionice. Sama radionica je zgrada 5x10m i zatekao sam je kao jednu solidno građenu ali užasno mračnu prostoriju u koju je svetlo ulazilo kroz dva uzana prozora sa zasenjenim armiranim staklom mrak. Uz upotrebu JAKOG blica, izgledalo je ovako:

Zato sam, za početak, izbio dva prozora na jugoistočnom zidu, od letvi 3x5cm napravio “ragastove” i u njima okvire za stakla. Stakla sam našao doslovno na ulici, tj. nekada su to bili prozori jedne velike garaže koja se renovirala. Iz trulih, drvenih okvira sam izvadio stakla i na osnovu njihovih dimenzija, uradio prozore na radionici.

Nakon izbijanja prozora, slika je bila mnogo, mnogo lepša 🙂

Plan
Na gornjim slikama se vidi da je krov radionice pravljen od greda koje su išle preko jedne debele, centralne grede. Takođe, po sredini radionice su postavljena 3 stuba koja podupiru ovu centralnu gredu.
 Krov je pod nagibom od oko 25 stepeni tako da se rastojanje između njega i poda stalno povećava idući ka “čeonom” zidu, tj. ulaznim vratima. Sve je još više zakomplikovano nagibom i prelomom celog poda prema središnjoj liniji radionice, uz stubove, i prema južnoj strani.
Znači, svaki pojedinačni element sam morao posebno da merim.
Plan je bio da napravim niz od providnih pregradnih zidova, tj. da napravim nekoliko odeljaka pregrađenih drvenim okvirima na koje ću zakačiti plastenički najlon. Time ću krajnji odeljak moći da grejem (zbog biljaka) a ostali odeljci će imati taman toliko svetla da neću morati da i u po bela dana palim sijalicu.

Potreban materijal
Količina materijala će zavisiti od dimenzija prostora koji pregrađujete. Zato ću navesti samo šta sam koristio, a ne i koliko.

Gredice 5x8cm dužine
Najlon za plastenik
Metalni nosači polica
Brodski pod, lamperija, laminat, daske… bilo šta što može da posluži za police Bilo bi dobro da za ovu priliku imate neke lepe čamove daske 1,5-2 cm debele ili mediapan u nekoj lepoj boji i prave veličine,… ali, snađite se sa onim što Vam je pri ruci. Uvek možete izbaciti stare police i na njihovo mesto staviti neke druge.
Šrafovi za drvo dužine 3-10 cm
Tiplovi

 

Prvi korak, postavljanje osnovnog okvira

Poprečne grede ovog krova u stvari uopšte nisu grede već letve 3×5 cm, postavljene ko zna kad. Da bih dobio gornji oslonac za vertikalne grede, morao sam da od zadnjeg zida pa do potpornih stubova izvučem jednu gredu koju sam učvrstio na 
dva kraja – horizontalnu gredu (serklaž) na jednom kraju i centralni stub. Bilo kakvo kirišćenje porpečnih letvi kao nekog oslonca je bilo isključeno, pre bih slomio letvu i ugrozio krov nego što je to bih povećao stabilnost moje buduće pregrade. Direktno ispod nje, po podu, sam izvukao istu takvu gredu koju sam tiplovima fiksirao za betonski pod.

Drugi korak, učvršćivanje okvira

Od poda do gornje grede sam razmerio i postavio vertikalne grede na razmak od 80cm. Da je u pitanju samo pregrada kao takva, ne bi mi trebala ni jedna, ali plan je bio da u toj deo smestim biljke a za njih mi je bio potreban prostor. Kako je ceo prostor bio samo 15 kvaratnih metara, jedino što mi je preostalo je bilo napraviti police. A za police koje će nostiti klijališta (koja znaju da budu dosta teška) potreban je jak oslonac. Zato mi je na tom zidu osim najlona bilo potrebno i nešto čvrsto u šta ću pričvrstiti nosače polica.
Ove vertikalne gredice sam šrafovima za drvo učvrstio za gornju i donju gredu.

 

Treći korak, zatvaranje

 

Za stranu dalju od prozora sam učvrstio najlon a na “prednje strane vertikalnih gredica nosače za police. Preko nosača postavio lamperiju i pričvrstio je za nosače. Police gotove :).
Na kraju sam za letve i poprećne grede krova pričvrstio table 5cm debelog stiropora i time i odozgo dodatno izolovao ovaj prostor.

Sve ovo, samo u manjoj meri (bez vertikalnih greda i polica) sam ponovio u visini još dva stuba, tako da sam celu radionicu praktično podelio u 4 celine.

Gotovo 🙂

Potrebno vreme

U zavisnosti od stanja podova, plafona, zidova, materijala i alata koji imate, Vaših i tuđih zahteva, sreće,… ne bu trebalo da Vam oduzme jedan do dva dana laganog posla.

moji projekti

mare pannonium garden

kolekcija semena starih sorti povrća. ništa hibridi.

paradajz u boji

knjiga o starom paradajzu

BLOG

o bašti

cyclopresso

yt kanal o drumskom biciklizmu.

onokaoumetnos`

dok čekaš da se jedno more vrati, pa šuštiš kao talas među lejama i tražiš školjke ispod oraha.

cikloonako

blog o drumskom biciklizmu

Dedamrazovanje

najlepših 10 dana, svake godine 🙂

napravio svetioničar jednog vrelog jula 2022, praštajte sve greške i hvala svima koji su pomogli • svetionicar@gmail.com

Sve fotografije i tekstovi su privatno vlasništvo i nije dozvoljeno neovlašćeno kopiranje i korišćenje.