svetionicar

Sa dolaskom zime, u novodograđenoj kući se pojavio problem udara hladnog vazduha prilikom otvaranja spoljnih vrata. Ionako bez grejanja, novi deo bi vec posle 2-3 otvaranja vrata postao hladan kao i spoljašnjost. Zato sam morao da pre stepenica i ostatka kuće postavim vrata i neki pregradni zid koji će ih držati.

Za ovu priliku, trebala su mi leva vrata (da kvaka stoji na njihovoj desnoj strani i otvaraju se na levo, gledano sa strane sa koje se vrata guraju). U sprotnom, sa desnim vratima, morao bih da svaki put otvorim vrata maksimalno i da pri tome potpuno blokiram prilaz stepenicama (a u najgorem slucaju i udarim nekoga ko se spušta setepenicama). Naravno da nisam imao leva vrata, vec samo desna i morao sam da ih “okrenem”.

“Okretanje” vrata

Ako baš, BAŠ nemorate da ovo radite – nemojte raditi. Nije jednostavno, nije brzo, da li je lako ili ne – to je već subjektivna stvar. Jer, za samo postavljanje ovakvih vrata (ne govorim o estetskom delu, šmirglanju, farbanju, dodavanju nekih delova,…) treba strpljenja i vremena. Ceo rad na ovom pregradnom ziu sa vratima je trajao oko dan i po, od čega je skoro ceo dan otišao samo na sredjivanje vrata.

Potreban alat
– Bušilica i burgija debljine nosača šarke
– Klešta (njima ćete odvrnuti postojeće šarke)
– Oštro dleto ili naoštren veći šrafciger (za dubljenje novih rupa za jezičke brave na dovratku)
– Običan i krstasti šrafciger (na starim vratima su uglavnom obični šrafovi, a na novim krstasti)
– Mali ekser (oko 2-3cm dug, tanak, bez njega će vam kvaka ostati u ruci a vi ostati zatvoreni sa pogrešne strane vrata 🙂 )

Šta sve treba uraditi?

– rotirajte šarke na vratima za 180 stepeni
– skinite šarke sa ragastova (ako ga imate)
– postavite ragastov na pod, u njega ubacite vrata sa sad okrenutim šarkama za 180 stepeni i na osnovu šarki na vratima, označite položaj šarki na ragastovu (sad će biti na suprotnoj strani)
– postavite šarke na nova mesta na ragastovu
– sa vrata, skinite bravu (skinete kvake, odšrafite jedan ili dva šrafa kojima je brava pričvršćena za vrata)
– pogledajte onaj jezičak kojim se vrata zatvaraju, na njegovom kraju postoji šraf. kada ga skinete, ako imate sreće, moćićete da ceo jezičak izvadite, okrenete ga za 180 stepeni, vratite nazad i opet zašrafite. time čete od desne brave napraviti levu (ja ovaj put nisam imao sreće, tip brave koji sam zatekao u ovim starim vratima nije mogao da se tako preradi pa sam morao da kupim novu, cena varira, ja sam moju platio oko 550 dinara). Ako, kao ja, nemate sreće, onda ćete videti i da se rupe za kvake i cilindar ne poklapaju sa postojećim :(. Pažljivo označite mesta na kojima Vam trebaju novi otvori i brgijom izbušite rupe. Većina vrata su u stvari sastavljena od prednje i zadnje ploče koje oblažu drveni kostur ispunjen (ili neispunjen) piljevinom koja služi kao izolator. Zato ćete relativno lako moći da otvore za kvake i cilindar proširite onoliko koliko je potrebno. Ako ste se namerili na vrata od punog drveta, onda… 🙁
– kad završite sa otvorima, ubacite bravu u vrata, postavite kvake i cilindar
– na osnovu položaja jezička brave i cilindra, odredite položaj otovra na dovratku u koje će ova dva jezička upadati
– na obeleženim emstima, napravite udubljenja dovoljno duboka da oba jezička mogu komontno da upadnu. Za ovo, koristite oštro dleto, ili ako ga nemate,  neki veći, širi šrafciger koji ćete naoštriti (najbolje brusilicom). Ako nemate ni jedno ni drugo, NEMOJTE raditi ovaj deo posla, drvo od kojeg je uradjen dovratak je jako tvrdo i pokušaj da se u njemu napravi otvor nekim tupim alatom će dovesti samo do toga da napravite stetu na dovratku, izgubite puno vremena i živaca, i na kraju, ne završite započet posao. Na svakoj pijaci možete takav šrafciger naći za 50-100 dinara.
– na kraju, preko novih otovra na dovratku postavite limenu pločicu koja še sprečavati da jezičci brave otkinu drvo sa dovratka i držati vrata zatvorenim (možete iskoristiti postojeću pločicu sa starog dovratka ili kupiti novu, košta oko 150 dinara.

Kad sve ovo uradite, videćete da prilikom montaže vrata na dovratak, na donjem delu ostaje oko 1,5cm praznine. To je zbog prvobitne izrade vrata, gde je ispušteni deo vrata, onaj koji naleže na dovratak, na gornjem delu vrata kraći nego na donjem. Zato, prilikom okretanja vrata, taj kraći deo ide na donju stranu pa se dole pravi i veći zazor između vrata i poda. Ovo ćete kasnije rešiti postavljanjem deblje daske za prag ovih vrata.

Treći korak, zatvaranje

Materijalom koji imate (ili ste kupili) zatvorite jednu stranu ovog zida. Ja sam sa “hodničke” strane koristio letve skinute sa paleta i jednu tablu lesonita u braon boji (ostalu od ko zna čega). Ovu tablu sam stavio na mesto budućih vešalica (vešalica za jakne, ne onih s lukom 🙁  ). Primetićete da nemam neku “glavnu” horizontalnu prečku osim one na vrhu. To je zato što koristim kompletan ragastov starih vrata i samo sam u njegovom produžetku postavio jednu kraću gredicu koja vezuje srednju sa krajnjom gredom. Ukucajte/ušrafite materijal za zatvaranje.

Gotovo 🙂

Potrebno vreme

Kao 
što sam već pomenuo, ako imate vrata “prave orjentacije”, za ovaj posao će Vam biti dovoljno par sati.

moji projekti

mare pannonium garden

kolekcija semena starih sorti povrća. ništa hibridi.

paradajz u boji

knjiga o starom paradajzu

BLOG

o bašti

cyclopresso

yt kanal o drumskom biciklizmu.

onokaoumetnos`

dok čekaš da se jedno more vrati, pa šuštiš kao talas među lejama i tražiš školjke ispod oraha.

cikloonako

blog o drumskom biciklizmu

Dedamrazovanje

najlepših 10 dana, svake godine 🙂

napravio svetioničar jednog vrelog jula 2022, praštajte sve greške i hvala svima koji su pomogli • svetionicar@gmail.com

Sve fotografije i tekstovi su privatno vlasništvo i nije dozvoljeno neovlašćeno kopiranje i korišćenje.