svetionicar

Mali temelj (velika obaveza)

Uporedo sa rešavanjem svih problema oko “glavnog” temelja, morao sam da rešim i pitanje “malog” temelja (ja sam ga tako prozvao, nema veze sa pravim izrazima u građevini). Pošto sam krenuo u ovu dogradnju sa idejom da spoljaašnje stepenice postanu unutrašnje, stepenice se nalaze između “stare kuće” i novog zida. Stepenice su takve da zauzimaju celu tu stranu kuće i nema nikakvog čvrstog zida s njihove spoljne strane (ono što se vidi na slikama je tanki zid zidan na pola cigle, tek da kiša ne pada direktno u vrata donje sobe). Kako je deo plana da se zida i dogradnja sprata, morao sam da obezbedim neki čvrsti oslonac gornjoj ploči. Greda (1) od zida do zida nije dolazila u obzir jer bi trebala da bude skoro metar visoka i da se celom težinom oslanja na dva zda zidana Ytongom. Zato su morao da joj obezbedim potporne stubove (2)(bilo je predloga da je dovoljan jedan stub, ali sam se ja odlučio za 2). Naravno, ovim stubovima je bio potreban i dobar oslonac. S obzirom na to da će na sebe primiti dobar deo težine sprata, nisam želeo da im pravim klasične “stope”, već sam im uradio 5,5 metara dug temelj (3) koji se jednim krajem spajao sa novim temeljom (5), a celim gornjim delom (gornjih 15cm) bio deo nove armirane ploče (4) koja će na tom mestu ležati na postojećoj ploči debeloj 20-30cm! Po slobodnoj proceni, mogu da ovde parkiram omanji tenk.

Razbijanje i kopanje. Pošto se tokom kopanja temelja nakupilo dovoljno besa, mislio sam da iskoristim priliku i upotrebim “stres eliminator”, komšijinu 2kg tešku macolu. Jer, ako sam njome razbio veči deo 14 metara duge i 1m široke staze, šta je za mene 5,5 metara i širina od 40-tak cm?
Nakon 7 jakih udaraca i slomljene držalje pomenute macole, ova ideja me je prošla pa sam potegao za high-tech naoružanjem u vidu košije Vlade i njegove Bosch profi razbijačice betona. Trebalo mu je skoro 3 sata za ovaj posao!
Ispostavilo se da je voo bio laksi deo posla. Taži deo je bio -…. korenje!!!! Naravno, sve ono što me je mučilo dok sam kopao glavni temelj, sad me je dočekalo da mi još jednom poželi dobrodošlicu u svet građevine. Ovog puta, najveći deo korenja koje sam izvadio je bio od bivše breze i sad smo “crno na belo” mogli da vidimo kakva je sve šteta mogla da nastane. Skoro 4 metra, ispod debelog betona, putovale su neke brezine žile i odlazile pod staru kuću. Nisu bile previše debele (oko 3cm u proseku) alipitanje je da li bi se  ovo korenej vremenom osušilo i propalo, ili bi nastavilo svoj rast i razaranje temelja i zidova stare kuće. U svakom slučaju, počupao sam sve na šta sam naišao i ceo temelj i njegove zidove nalio totalnim herbicidom. Možda i nisam pobio sve žile, ali sam ih bar značajno usporio. Bar za jedno 20-30 godina.

moji projekti

mare pannonium garden

kolekcija semena starih sorti povrća. ništa hibridi.

paradajz u boji

knjiga o starom paradajzu

BLOG

o bašti

cyclopresso

yt kanal o drumskom biciklizmu.

onokaoumetnos`

dok čekaš da se jedno more vrati, pa šuštiš kao talas među lejama i tražiš školjke ispod oraha.

cikloonako

blog o drumskom biciklizmu

Dedamrazovanje

najlepših 10 dana, svake godine 🙂

napravio svetioničar jednog vrelog jula 2022, praštajte sve greške i hvala svima koji su pomogli • svetionicar@gmail.com

Sve fotografije i tekstovi su privatno vlasništvo i nije dozvoljeno neovlašćeno kopiranje i korišćenje.