svetionicar

Klijališta

Semenke većine biljaka koje koristimo u pprehrambene ili dekorativne svrhe, traže tri osnovne stvari da bi iz sebe poterale klicu koja će se razviti u odraslu biljku: svetlost, vlagu i toplotu. Da sad ne širim priču u neke fine detalje uzgoja biljaka, specijalne slučajeve, trikove i ostalo,… gotovo svako seme kojem obezbedite ova tri uslova će proklijati i nići. Kada sejete nešto u aprilu, maju, junu,… ako imate iole pristojnu zemlju, gotovo da i nećete imati problema, ali ako treba da nešto posejete u januaru ili februaru, e tu već morate da se malo više potrudite.

Kao i svi koji se malo intenzivnije bave uzgojem biljaka, i ja često moram da krenem sa setvom sredinom januara, nekad i ranije. Naravno, tada su u našem podneblju, uslovi za setvu krajnje nepovoljni, pa se svi snalazimo na ovaj ili onaj način. Oni koji to mogu, imaju gorw light ili day  light lampe, vrlo skupe, greju plastenike ili specijalne prostorije, imaju grejna ćebad ili prave male inkubatore,… Ja sam morao da se snadjem sa mnogo jeftinijim materijalom. Želeo sam da budućim klijancima obezbedim da uvek imaju vlage, da imaju svetla koliko god mogu da dobiju i da temperatura u kojoj rastu nikad ne padne ni blizu nuli (većina semenki neće da “proradi” ako temperatura ne predje 10 stepeni).

Šta vam je sve potrebno (za jedno klijalište)

1. Kutija od stiropora
2. Najlon (najbolje onaj za plastenike, ali može i bilo koji, samo da je providan
3. letvice, 4 kratke (10-15cm) i po dve iste dužine kao stranice kutije
4. Lepak za drvo
5. Providan selotejp (široki, a ako imate, može i neki super lepak ili nešto sl.)
6. Tanki ekseri, 2-3cm dugi
7. Manji čekić
8. Klešta (motor cangle) ili sečice
9. Hemijs
ka olovka ili tanki flomaster
10. NAJVAŽNIJE: dobar vlasnik ribare ili neko ko će Vam dati ovu kutiju od stiropora 😉

Ove kutijie se inače koriste za transport morskih plodova. Vaćina ih je dimenzija 60x30cm (što se idealno uklapa u prostor u većini soba), imaju po 4 otvora u ćoškovima (odlični za drenažu, a kad vam drenaža ne treba, jednostavno ih zatvorite selotejpom ili zgužvanim papirom) i što je najvažnije, stiropor je odličan termoizolator. Raspitajte se u lokalnim ribarama ili većim i opremljenijim tržnim centrima u kojima se može kupiti riba, sveža ili zamrznuta.

 

Početak, drveni okvir:

Letvice sam premerio i isekao tako što sam srpemio 4 letvice dužine desetak cm (buduće nogare) i 4 letvice (dve duže, dve kraće, jedne će biti oko 60cm, druge oko 30, yavisi od dimenzija kutije) koje će spajanjem biti identične dimenzijama kutije od stiropora. Moraju biti takvih mera da nogare ovog okvira ne prelaze spoljne granice kutije.

Na kraj svake najkraće letvice sam stavio po kap tutkala. Dve po dve, spojio sam ih sa najdužim letvicama tankim ekserima. Tako sam dobio dva vrrrrrrrrrrlo izdužena slova П. U slobodne krajeve ovih najkraćih letvica (nogara) sam ukucao po jedan ekser, tako da viri oko 1cm (može i duže). Kleštima sam svakom od tih eksera otkinuo “glave”. i tako dobio nogare koje zavržavaju čvrstim, oštrim komadom metala.

Kao poslednji korak, ove delove sam međusobno spojio letvicama “srednje” dužine (ovima od 30-tak cm).  Na ovaj način sam dobio jedan drveni okvir sa nogarama, budući “krov” mog klijališta.

Postavljanje najlona

Možete premeriti drveni okvir i na osnovu tih mera iseći najlon. Ali…
Za razliku od najlona koji se stavlja na plastenik, dobro je da ovaj najlon nije baš toliko “pasent”, tj. da bude malkice veći nego što su granice ovog drvenog okvira, tek toliko da se lako skida i stavlja na njega (objasniću kasnije zašto). Dovoljno je po 2-3mm sa svake strane.

Zato sam na komad najlona postavio ovaj okvir okrenut “na leđa” i olovkom oko svakog ugla ocrtao liniju oko 2 mm udaljenu od letvi. Najlon sam presavio po ovim oznakama i odsekao na visinu jednaku visini nogare. Ako najlon pustite da bude malo duži, videćete vrlo brzo da Vam smeta prilikom zatvaranja klijalište, pa ćete ga orezati. Ako ga ostavite malo kraćim, nije smak sveta, čak ćete sebi donekle olakšati dalji rad sa biljkama. O tome, kasnije.

Sad Vam samo preostaje da spojite sve ovo, kutiju, drveni “krov” i najlon.

NAPOMENA: možete slobodno ove bočne stranice najlona ostaviti malo kraćim (kao 3/4 nogavice) čime ćete omogućiti da preko vaših klijanaca stalno struji vazduh i sprečiti stvaranje preterane vlažnosti i plesni. Ako najlon ostavite ovako “taman” sa dužinom nogara, moraćete da bar jednom do dva puta nedeljno skidate najlon sa klijalista i ostavite da bar pola sata zemlja i bbiljke u klijalištu “dišu”.

NAPOMENA 2: da bi sprečili da se ćoškovi kutije vremenom okrune i napuknu, možete u njih ubaciti plastične cevčice koje ćete najlakše dobiti sečenjem starih, istrošenih uložaka za henmijske olovke.

I sad ste spremni za sejanje. Nek je sa srećom 🙂

... da nikne 🙂

moji projekti

mare pannonium garden

kolekcija semena starih sorti povrća. ništa hibridi.

paradajz u boji

knjiga o starom paradajzu

BLOG

o bašti

cyclopresso

yt kanal o drumskom biciklizmu.

onokaoumetnos`

dok čekaš da se jedno more vrati, pa šuštiš kao talas među lejama i tražiš školjke ispod oraha.

cikloonako

blog o drumskom biciklizmu

Dedamrazovanje

najlepših 10 dana, svake godine 🙂

napravio svetioničar jednog vrelog jula 2022, praštajte sve greške i hvala svima koji su pomogli • svetionicar@gmail.com

Sve fotografije i tekstovi su privatno vlasništvo i nije dozvoljeno neovlašćeno kopiranje i korišćenje.