Betoniranje dela dvorišta

Imati veliko travnato dvorište je lepo. Imati veliko travnato dvorište puno pasa je takođe lepo. Imati veliko travnato dvorište puno pasa, po kiši - nije lepo. Ako živite u kući, pre ili kasnije ćete poželeti da izbetonirate veći ili manji deo dvorišta, prilaznu stazu, ulaz u garažu,... Ja sam želeo da izbetoniram jedan poveći deo dvorišta između raionice i ograde, nešto više od 100 kvadratnih metara, i da pola ostavim nama, a pola prepustim psima. Pre početka bilo kakvih radova, morao sam da isplaniram kakav nagib će ova ploča imati (poenta svakog betoniranja neke površine je da se voda ne zadržava na njoj, već olazi na onu stranu kuda Vama odgovara). Po sred buduće betonske pvoršine se pržala betonska staza, "junački" odrađena (sloj cigala prelivenih betonom koji je na nekim mestima bio debeo i po 20cm. Da je staza bila OK, ne bi mi predstavljao problem da je uklopim u bertonsku ploču, međutim, da li zbog pomeranja tla, loše odrađene pripreme pre postavljanja, nečeg trećeg,.. staza je dobila vrlo nepovoljan nagib ka radionici pa se sva voda s nje slivala u prostor izmedju nje i radionice i tamo dugo ostajala.

betoniranje, problemi betoniranje, problemi  betoniranje, problemi 
poravnavanje terena 

Kako to radi? Počinje se sa ravnanjem terena. Kaa dobro odredite plan betoniranja, tj. na koju stranu će ići nagib i koliko, prvo ćete poravnati teren. Pri tome se ne misli na neko "u dlaku" ravnanje, već više na to da teren preko kojeg će doći beton bude bez izraženih udolina i izbočenja, da nema većih naslaga nekog organskog materijala (trave i granja), da bude pristupšačan sa svih strana radi lakšeg rada,... Što bolje budete pripremili teren, manje ćete posla imati, manje materjala će otići i rezultat će biti bolji.

Vagres 

Određivanje visine betona. Ovo je idealno mesto da primenite vagres. "mera" koju budete uradili u ovom koraku, biće ona do koje ćete nalivati beton, znači, ako je stavite previše nisko, imaćete tanku i slabu betonsku ploču, ako je stavite previsoko, imaćete veće troškove jer ćete naliti više betona nego što je potrebno. Takođe, u okviru ovog koraka, odredićete horizontalu na celom području koje ćete betonirati, i na osnov ove linije ćete neke od oznaka postaljati niže, u zavisnosti od toga, na koju stranu želite da odlazi voda. Ako ovaj deo posla odradite kako ne treba, lako Vam se može desiti da Vam nakon betoniranja ostane negde u sred betonske ploče udubljenje u kojem će se nakupljati voda. Zato merite lagano i 3x ;). Neka uobičajena debljina ploče (armirane) je 10cm, osim ako tuda ne treba da prođe neko teže vozilo. U tom slučaju ćete morati da stavite i deblju ploču, a ponekad, kad je baš teško vozilo u pitanju (veliki kamion, šleper, natovaren traktor,..) i dva nivoa armaturne mreže. Meni je na sreću, bilo dovoljno 10cm.

Nasipanje i šalovanje 

Šljunak i šalung. Ako je tlo na kojem ćete liti betonsku ploču previše mekano, nije loše pre livenja betona celu površinu nasuti peskom ili sitnim šljunkom u debljini od 3-5cm. Ovako nasut pesak ili šljunak, dobro nalijte vodom iz creva (da se slegne), ili ako imate valjak za travu, dobro sabijte ovakvu podlogu. Ovako ćete imati stabilniju podlogu za ploču i ravniju površinu nad kojom možete tačnije izmeriti 10cm ili onoliko koliko vam je potrebna debljina betonske ploče (2). Šalung koji buete postavili će biti u skladu sa dobijenim merama, i u slkladu sa nagibm ploče koji želite da dobijete. Koliki Vam je nagib potreban? Ako nisu u pitanju neke specijalizovane ploče (koje verovatno nećete raditi sami) onda Vam je ya odlivanje vode dovoljan i nagib ne veči od 2%. To znači, da će na svakih metar rastojanja od polazne tačke, vaša ploča biti niža za 2 cm (pogledaj sliku, gornja linija je horizontala, a donja je ona do koje će ići šalung i buduća ploča.)

Betoniranje i ravnanje 

Nalivanje.  Kad spremite teren, postavite armaturnu mrežu i daske za šalovanje tamo gde treba da budu, preostaje Vam da nalijete beton. Betons e meša u mešalici, 1 lopata cementa sa 3 lopate šljunka i vode toliko da ova masa izgleda kao malo gušći jogurt. Pogledajte tekstove o šalungu i betonu u Rečniku. Kad ulijete beton u željeni prostor, okrenutom lopatom (rubom lopate) prođite celim nalivenim delom, da kamenčiće unutar šljunka prodrmate i "promešate" tako da ispod njih ne ostanu mehuri vazduha koji slabe čvrstinu betona.

Nakon nalivanja, ravnalom ćete pokretima levo desno i niz daske kojima ste radili šalung, poravnati beton.

Na kraju, ostaje Vam da narednih dana povremeno poprskate beton vodom, da ne bi došlo do neravnomernog i prebrzog sušenja površinskih delova i pucanja ploče. (ogledati i izradu prve ploče)

Kod mene je to izgledalo otprilike ovako. Crvene strelice pokazuju nagibe koje sam dobio lijući ovu ploču i na kraju se ispostavilo da je sve ispalo OK, voda se nigde ne zadržava, ploča nije ispucala (ljušti se tamo gde su smešteni psi, ali to je već drugi problem). 

BEtoniranje, plan  Betoniranje, plan   BEtoniranje, plan
BEtoniranje, plan 
Isprekidana linija pokazuje stanje pre betoniranja
BEtoniranje, livenje  BEtoniranje, izvodjenje
Betoniranje, kraj 

Nazad na početak