Sa dolaskom zime, u novodograđenoj kući se pojavio problem udara hladnog vazduha prilikom otvaranja spoljnih vrata. Ionako bez grejanja, novi deo bi vec posle 2-3 otvaranja vrata postao hladan kao i spoljašnjost. Zato sam morao da pre stepenica i ostatka kuće postavim vrata i neki pregradni zid koji će ih držati.

Za ovu priliku, trebala su mi leva vrata (da kvaka stoji na njihovoj desnoj strani i otvaraju se na levo, gledano sa strane sa koje se vrata guraju). U sprotnom, sa desnim vratima, morao bih da svaki put otvorim vrata maksimalno i da pri tome potpuno blokiram prilaz stepenicama (a u najgorem slucaju i udarim nekoga ko se spušta setepenicama). Naravno da nisam imao leva vrata, vec samo desna i morao sam da ih "okrenem".

"Okretanje" vrata

Ako baš, BAŠ nemorate da ovo radite - nemojte raditi. Nije jednostavno, nije brzo, da li je lako ili ne - to je već subjektivna stvar. Jer, za samo postavljanje ovakvih vrata (ne govorim o estetskom delu, šmirglanju, farbanju, dodavanju nekih delova,...) treba strpljenja i vremena. Ceo rad na ovom pregradnom ziu sa vratima je trajao oko dan i po, od čega je skoro ceo dan otišao samo na sredjivanje vrata.

Potreban alat
- Bušilica i burgija debljine nosača šarke
- Klešta (njima ćete odvrnuti postojeće šarke)
- Oštro dleto ili naoštren veći šrafciger (za dubljenje novih rupa za jezičke brave na dovratku)
- Običan i krstasti šrafciger (na starim vratima su uglavnom obični šrafovi, a na novim krstasti)
- Mali ekser (oko 2-3cm dug, tanak, bez njega će vam kvaka ostati u ruci a vi ostati zatvoreni sa pogrešne strane vrata :) )

Šta sve treba uraditi?

- rotirajte šarke na vratima za 180 stepeni
- skinite šarke sa ragastova (ako ga imate)
- postavite ragastov na pod, u njega ubacite vrata sa sad okrenutim šarkama za 180 stepeni i na osnovu šarki na vratima, označite položaj šarki na ragastovu (sad će biti na suprotnoj strani)
- postavite šarke na nova mesta na ragastovu
- sa vrata, skinite bravu (skinete kvake, odšrafite jedan ili dva šrafa kojima je brava pričvršćena za vrata)
- pogledajte onaj jezičak kojim se vrata zatvaraju, na njegovom kraju postoji šraf. kada ga skinete, ako imate sreće, moćićete da ceo jezičak izvadite, okrenete ga za 180 stepeni, vratite nazad i opet zašrafite. time čete od desne brave napraviti levu (ja ovaj put nisam imao sreće, tip brave koji sam zatekao u ovim starim vratima nije mogao da se tako preradi pa sam morao da kupim novu, cena varira, ja sam moju platio oko 550 dinara). Ako, kao ja, nemate sreće, onda ćete videti i da se rupe za kvake i cilindar ne poklapaju sa postojećim :(. Pažljivo označite mesta na kojima Vam trebaju novi otvori i brgijom izbušite rupe. Većina vrata su u stvari sastavljena od prednje i zadnje ploče koje oblažu drveni kostur ispunjen (ili neispunjen) piljevinom koja služi kao izolator. Zato ćete relativno lako moći da otvore za kvake i cilindar proširite onoliko koliko je potrebno. Ako ste se namerili na vrata od punog drveta, onda... :(
- kad završite sa otvorima, ubacite bravu u vrata, postavite kvake i cilindar
- na osnovu položaja jezička brave i cilindra, odredite položaj otovra na dovratku u koje će ova dva jezička upadati
- na obeleženim emstima, napravite udubljenja dovoljno duboka da oba jezička mogu komontno da upadnu. Za ovo, koristite oštro dleto, ili ako ga nemate,  neki veći, širi šrafciger koji ćete naoštriti (najbolje brusilicom). Ako nemate ni jedno ni drugo, NEMOJTE raditi ovaj deo posla, drvo od kojeg je uradjen dovratak je jako tvrdo i pokušaj da se u njemu napravi otvor nekim tupim alatom će dovesti samo do toga da napravite stetu na dovratku, izgubite puno vremena i živaca, i na kraju, ne završite započet posao. Na svakoj pijaci možete takav šrafciger naći za 50-100 dinara.
- na kraju, preko novih otovra na dovratku postavite limenu pločicu koja še sprečavati da jezičci brave otkinu drvo sa dovratka i držati vrata zatvorenim (možete iskoristiti postojeću pločicu sa starog dovratka ili kupiti novu, košta oko 150 dinara.

Kad sve ovo uradite, videćete da prilikom montaže vrata na dovratak, na donjem delu ostaje oko 1,5cm praznine. To je zbog prvobitne izrade vrata, gde je ispušteni deo vrata, onaj koji naleže na dovratak, na gornjem delu vrata kraći nego na donjem. Zato, prilikom okretanja vrata, taj kraći deo ide na donju stranu pa se dole pravi i veći zazor između vrata i poda. Ovo ćete kasnije rešiti postavljanjem deblje daske za prag ovih vrata.

vrata i zid

vrata i zid

Pravljenje okvira budućeg zida

   
   

Pregradni zid

Ovo je privremeni pregradni zid. To znači da ću jednog lepog dana, kad budem imao vremena (i "vremena"), ovde zidati pravi zid, verovatno od 15cm debelog bloka. Dok se ne desi taj srećni čas, ovim zidom ću samo hladnoću i ljuti banatski vetar držati sa one strane vrata. Zato će mi osnovu ovog zida činiti grede dimenzija 5x8cm, sa jedne i druge strane ću zid "zatvoriti" tablama mediapana, sper pločom, policama iz nekih rasformiranih ormana,.. a izmedju ću staviti table stiropora do sad kotrišćene za ređanje saksija sa rasadom.

Potreban materijal
3 gredice 5x8cm dužine... kod mene su bile 2,4m
1 gredica 5x8cm za poprečni spoj (ovde je bila 1,46cm)
1 daska debljine 2cm širine 10-12cm
3-4 gredice 5x8cm dužine koja će zavisiti od prostora preostalog od vrata i grede koja će ih nositi, pa do sledeće grede koja je uz zid - 50cm).
2 kvadratna metra stiropora debljine koliko vam je siroka gredica (kod mene je 8cm).
desetak šrafova dužine 10cm i odgovarajući tiplovi
30 šrafova za drvo dužine 4-5cm

Troškovi:
Gredice su oko 1e/m a ja sam ovde potrošio oko 10m.
Dasku sam već imao, kao i stiropor (košta oko 1,7e kvadrat, 5cm debeo)
Ako želite lep, uredno zatvoren zid, onda ćete morati da kupite materijal (meni estetika nije bile imperativ, tako da sam zid zatvorio onim što sam imao pri ruci). Ako budete kupovali materijal, uzmite 5mm tanki lesonit, tabla bele boje je 300 dinara (2,8e, radi eventualnog kasnijeg čitanja ovog teksta ), a u nekoj drugoj boji je 350 din/kvadrat. Ne zaboravite da treba da zatvorite DVE strane, što znači da ćete površinu koju dobijete merenjem visinaxširina pregrade (bez rupe za vrata!), množiti sa dva. Kod mene je to bilo nešto manje od 4 kvadratna metra.
Ne znam koja je cena šrafova, ali pretpostavljam da će vam 4e biti dovoljno za sve.

Konkretno para:
10e drvo
10e materijal za zatvaranje zida
6e stiropor
4e šrafovi
Sve zajedno - 30 evra.


Prvi korak, uzimanje mere i pravljenje okvira.

Visinu ovog zida sam odredio na osnovu horizontalne grede koja drži jedan manji deo gornje ploče. Na donjem kraju, vertikalne grede sam povezao 2cm debelom daskom (budući prag), a gornje krajeve takođe gredom 5x8cm. Na ovja način sam dobio glavni okvir ovog zida.

Okvir sam položio na pod i u njega smestio ragastov. Na ovaj način sam dbio tačnu meru/položaj srednje gredice koja će držati vrata. Nju sam takođe fiksirao za gornju poprečnu gredu i dole, za dasku.  (Pogledati prve tri slike).

Kad sam učvrstio ovu srednju gredu, odmah sam po meri isekao i šrafovima učvrstio još tri poprečne gredice koje će srednjoj gredi (a i celom zidu) dati oslonac i čvrstinu da drže vrata i odole svim "zatvori"/"otvori"/"zalupila promaja" situacijama.

Zatim je usledla jedna od najtežih operacija, ovu iskucanu skalameriju (koja nije ni tako laka) sam morao da podignem sa poda, provučem kroz prostor budućih vrata i zida i postavim na njeno stalno mesto. Iz razumljivih razloga, ovu fazu nisam mogao da fotografišem ;)

Drugi korak, učvršćivanje okvira

U ovu svrhu, kroz kranje grede sam izbušio rupe nešto uže od debljine dugih šrafova (na svakih 45cm, znači po 5 na obe strane).  odnosu na njih, u zidovima sam izbušio odgovarajuće rupe i u njih ubacio tiplove. Na kraju, ceo okvir učvrstio šrafovima za jedan i drugi zid. Da sam imao dobru vibracionu busilicu i vidiju (npr. Hilti), mogao sam da ovaj okvir dodatno osiguram i time što bih ga pričvrstio i za betosnki pod, kroz dasku, i za betonsku gredu gore. Ovako, pošto imam samo običu bušilicu sa običnim burgijama za ciglu, nije vredelo da pokušavam. Ionako je ovo privremeno ;) Ako imate od koga da pozajmite vibracionu bušilicu sa vidijom, ili čekićaru, super, ako nemate, pričvrstite onde gde može i kako može.

Važno: pre nego nastavite dalje, obavezno postavite vrata i proverite da li se bez problema zatvaraju/otvaraju.

 
   
Učvršćen okvir.  Učvršćen okvir.  Učvršćen okvir.   
   

Treći korak, zatvaranje

Materijalom koji imate (ili ste kupili) zatvorite jednu stranu ovog zida. Ja sam sa "hodničke" strane koristio letve skinute sa paleta i jednu tablu lesonita u braon boji (ostalu od ko zna čega). Ovu tablu sam stavio na mesto budućih vešalica (vešalica za jakne, ne onih s lukom :(  ). Primetićete da nemam neku "glavnu" horizontalnu prečku osim one na vrhu. To je zato što koristim kompletan ragastov starih vrata i samo sam u njegovom produžetku postavio jednu kraću gredicu koja vezuje srednju sa krajnjom gredom. Ukucajte/ušrafite materijal za zatvaranje.

 
   
 Zatvaranje jedne strane   Zatvaranje jedne strane  
   
Kad zatvorite jednu stranu, u međuprostor ubacite stiropor.
Zatvorite drugu stranu.
 
   
 Ubacivanje stiropora  Ubacivanje stiropora  Zavrseno zatvaranje druge strane  
   
Gotovo :)

Potrebno vreme

Kao
što sam već pomenuo, ako imate vrata "prave orjentacije", za ovaj posao će Vam biti dovoljno par sati.
 

Nazad na početak